Det pågår en konflikt i Mellanöstern – Ingen kan ha missat det de senaste dagarna.

Vågorna av konflikten har nått Paris och vi européer ser förskräckta på när våldet sprider sig in i vår vardag.

Vi reagerar på olika sätt, men vi är överens om en sak: Stoppa Terrorismen!

Om man tittar närmare på området från var ISIS utgår ifrån, så märker man ganska snart att de befinner sig i ett område som är oerhört intressant för många parter. Det olika religioner, det är även olika inriktningar inom Islam. Det pågår politiska kamper. Det är medlemmar i olika klaner. Det är olika grupperingar: Hizbollah, kurder, ISIS, rebeller, etc. Det är ett flertal länder inblandade: Syrien, Jordanien, Turkiet, Libanon,Qatar, Saudiarabien, Ryssland, Iran, USA med allierade, där även Frankrike ingår. Det spelar egentligen ingen roll – jag tror att du förstår – DET FINNS NÅGOT SOM GÖR DET VÄRT ATT KRIGA FÖR.

Vad är ISIS?ISkarta-MOBIL

Det vi i västvärlden är oroliga för är ISIS – ISIS betraktar sig som den legitima regeringen i en islamisk stat. I juni 2014 utropade gruppen ett världsvitt kalifat med religionpolitisk auktoritet över alla muslimer. Sedan dess refererar gruppen till sig själva enbart som ad-Dawla al-Islamiyya (Islamiska staten). De befinner sig på en yta lika stort som Storbritannien. De har ca: 100.000 tusen soldater, varav 21.000 kommer från andra länder. 300 stycken från Sverige. ISIS anser sig kämpa mot all ”osedlighet” i världen. En muslim får aldrig döda en annan muslim. ISIS anser att alla som inte tillhör dem inte heller är en rättrogen muslim – därför kan de döda alla som står i deras väg. ISIS vill framförallt skapa en Islamsk Stat och vara dess ledare.

Vilka krigar mot vilka?

Frågan är ganska ointressant egentligen, men för att förstå fördelningen, så ser det ut såhär: Först står striderna mellan regimen och mindre oppositionsgrupper. Regimen får stöd av Ryssland, Iran och shiamuslimska Hizbollah i Libanon. Oppositionen av bland andra USA, Turkiet, Saudiarabien och Qatar. Vi behöver inte hålla på det längre. Ingen stormakt skulle bry sig om detta område som mestadels består av öken om det inte vore för oljan. Det är oljan man krigar om. Det är oljan som betalar för kriget. Det är oljan som betalar för terrorn som drabbar Europa i detta nu.

Varför attackerar ISIS Europa?

ISIS engagerade sig från början mest i sitt närområde, detta till skillnad från Al-qaida med Usama bin Ladin, som mer engagerade sig i kampen mot ”yttre fienden”. Så varför attackerar nu ISIS Europa och övriga världen? Logiskt? Hela världen är i deras territorium och krigar mot dem. Så varför skulle inte dom kriga på motståndarnas planhalva? Varför krigar ISIS i överhuvudtaget? Pengar och makt har ju alltid spelat en roll, oavsett vart i världen och i historien vi befunnit oss.

Var kommer pengarna ifrån?

Maktfrågan får vara obesvarad, men pengarna… Var kommer dom ifrån? Är USA och Ryssland intresserade av de frukter och spannmål, som möjligtvis kan ta sig upp i öknens hetta? Är man intresserad av tekniska innovationer som springer från detta område? Är man där för att hjälpa människor från terrorn som ISIS och andra grupper sprider runt sig? Kan det vara så att oljan spelar en stor roll till att man bryr sig om detta område? En fråga värd att ställa sig: Hur betalar ISIS sina 100.000 terror-/jihadkrigare? Varifrån kommer kapitalet som driver denna organisation?

w-george

Hur stoppar vi terrorismen?

Vad skulle hända om oljan inte var värd någonting? Om ingen ville betala för oljan som producerades i detta område? Skulle då området bara vara en öken med sand, menlös olja och araber som slåss för makten och för sin religiösa övertygelse? Hur mycket skulle övriga länder engagera sig i detta område? Skulle då ens ISIS existera med sina 100.000 terrorkrigare?

”Inte för att skapa dåligt samvete, men varje gång du tankar din bil betalar du för terrorn.”

NYA Energikällor!

Många av de länder som producerar och äger olja har missbrukat sin makt. Är det inte dags att ta fram nya energikällor? Eller åtminstone prioritera energikällor som för något mer positivt med sig än oljan. Oljan har ju inte direkt bidragit till en renare jord och bättre hälsa för människor och djur. Ett och ett annat krig med dess fruktansvärda effekter har den ju även fört med sig.

Om vi inte använder olja hur skulle världen se ut….?

Om vi utvecklar och använder andra energikällor än olja – Kan vi då Stoppa terrorismen?

oljekarta